Kågeröd

Mc-klubb anklagar polisen för övervåld

0:57 min

Justitieombudsmannen utreder om polisen överträdde sina befogenheter vid ett ingripande mot en mc-klubb i Kågeröd i december i fjol.

Polisen som skickade en stor styrka sen den fått telefonsamtal att det pågick slagsmål och misshandel försvarar sin insats. 26 festdeltagare som anmält polisen anser att de utsattes för övervåld.

Poliserna blev inte insläppta i lokalen utan fick ta sig in genom att bryta upp dörren. Enligt polisen blev de då angripna när de forcerad dörren och flaskor, glas och bråte kastades mot dem. Alla festdeltagarna fördes därför ut på gården där de fick sitta på marken i mellan två och tre timmar i väntan på förhör och identifiering trots att temperaturen var nära noll och det var duggregn eller snöfall. Samtliga kroppsvisiterades och filmades också. Under tiden sökte polisen igenom klubblokalerna men hittade inget som tydde på någon misshandel och alla släpptes. Festdeltagarna anser att polisens agerande var ett övergrepp, och hävdar också att flera av dem utsattes för övervåld. Men polisen försvarar alltså sin insats och menar att den var nödvändig på grund av att festdeltagarna uppträdde hotfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista