Foto: Peter Åstedt
Mönsterås

Funktionshindrade tar sig fram

Mönsterås är näst bäst i landet när det gäller tillgänglighet för funktionshindrade. Det framgår av Humanas Tillgänglighetsbarometer 2012 som offentliggörs idag.

Drygt 200 kommuners arbete med tillgänglighet har granskats. I rankningen har Mönsterås avancerat från plats 21 till nr 2.

Flera länskommuner har rasat på rankingen. Kalmars som i fjol låg trea åkte ner till 19:e plats. Bland de kommuner i landet som är sämst på tillgänglighet finns de båda ölandskommunerna

Undersökningen görs för tredje året i rad och den visar att det fortfarande finns många brister, trots att alla enkelt avhjälpa hinder skulle ha varit borttagna 2010.

Av kommunerna uppger sex av tio att de inte har mål om tillgänglighet i översiktsplanerna och över hälften av kommunerna erbjuder inte sommarjobb till unga med funktionsnedsättning. Det framgår av pressmeddelandet.

När det gäller kultur är det endast var tionde kommun som uppger att de alltid ställer krav på tillgänglighet när de beviljar anslag. Men det finns också positiva tecken, nära sju av tio kommuner genomför insatser för att driva på privata aktörers tillgänglighetsarbete.

- Mönsterås kommun får mestadels beröm i undersökningen. Om kommunen samarbetar med lokala intresseorganisationer kan även små satsningar göra stor skillnad för de människor som har någon form av funktionsnedsättning och deras anhöriga, säger Helena Pharmanson på Humana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista