1 av 2
Digitalradio. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
2 av 2
Täckningskarta för digitalradio. Foto: Myndigheten för radio och tv.
Kalmar län

64 radiokanaler kan börja sända i länet

Kalmar län kan få 64 nya radiokanaler – 32 i norra delarna av länet, och 32 i södra. Åtminstone i teorin. Det handlar om det digitala radionätet, som nu öppnas för kommersiella radiokanaler. Myndigheten för radio och tv tar nu in ansökningar.

Hittills har bara Sveriges Radio sänt digitalt, men nu kan de få hushåll som har en digitalradiomottagare alltså få fler alternativ att lyssna på. För de potentiella lyssnarna är ännu så länge väldigt få.

– Det stämmer att antalet mottagare har varit ganska begränsat ute i landet, säger Peter Schierbeck som är chef för avdelningen för verksamhetsstöd på myndigheten för radio och tv.

Finns det ändå ett intresse hos de privata aktörerna att börja sända digitalt?

– Det återstår att se. Vi har hört från de större aktörerna SBS Radio och MTG Radio att det finns ett intresse. Men nu öppnas ju en möjlighet även för andra aktörer.

Försökte på 90-talet

Den digitala kartan ligger alltså helt öppen, även för andra bolag än de båda privata FM-radiojättarna som driver kanaler som Rix FM och Mix Megapol. Digitalradio, eller DAB, har funnits några år och Sveriges Radio har länge sänt digitalt, vid sidan av de vanliga FM-sändningarna.

Redan i mitten på 1990-talet gjordes ett försök att få kommersiella radiostationer att börja sända digitalradio.

– Då var det mer som en försöksverksamhet, säger Peter Schierbeck.

– Det fanns en möjlighet att söka tillstånd men det stannade av.

Nu gör alltså myndigheten för radio och tv ett nytt försök.

– Nu är det första gången som det är på riktigt, som man kan söka rikstäckande tillstånd. Den tidigare gången var det bara lokalt.

Ljudkvaliteten sätter ramar

Myndigheten öppnar två sändarnät, med plats för upp till 16 kanaler i varje. Sverige är indelat i 34 sändningsområden, där två områden täcker Kalmar län. Ett ligger i norr och ett i södra delen av länet. Totalt skulle 64 nya radiokanaler kunna börja sända över länet, 32 i norr och 32 i söder.

Hur många kanaler som faktiskt får plats beror på hur bra kvalitet på ljudet en radiokanal vill sända ut.

– Man kan tänka sig att man vill sända exempelvis klassisk musik med en högre kvalitet och då tar det mer plats, säger Magnus Nemlander som är tekniskt sakkunnig på myndigheten.

– Är det pratradio behövs det inte fullt så mycket.

Inga koncessionsavgifter

Ett sändarnät har plats för 1152 kilobit per sekund. Den datakapaciteten ska sedan fördelas på de kanaler som sänder i nätet.

– Vi har lämnat öppet för hur mycket utrymme de behöver, men vi har bedömt det som att det får plats upp till 16 kanaler i varje sändarnät.

Att ansöka om att få börja sända kommersiell digital radio kostar 35 000 kronor. Det finns inga koncessionsavgifter, som det gör på FM-sidan. Där betalar reklamfinansierade etermedier in pengar till staten, dels genom en fast avgift och dels genom en procent på reklamintäkterna.

Fakta: Digitalradio

Digitalradiomottagare. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

T-DAB står för Terrestrial Digital Audio Broadcasting. En digital teknik för distribution av ljudradio, anpassad för fast, portabel och mobil mottagning.

T-DAB+ är en effektiv ljudkodning används i T-DAB (AAC+) som gör det möjligt att öka sändningskapaciteten jämfört med tidigare ljudkodning och som stödjer 5.1 multikanalsljud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista