1 av 2
Klicka för grafik: Partisympatier maj 2012
2 av 2
Kalmar län

S ökning i Kalmar län: +11 procentenheter

Socialdemokraterna gör ett jättekliv och ökar med 11,4 procentenheter bland väljarna i Kalmar län. Detta enligt nya SCB-siffror som jämförs med en undersökning i november förra året. Socialdemokraterna är länets största parti med 42,4 procent av rösterna.

I hela Sverige når Socialdemokraterna 37,3 procentenheter i Statistiska centralbyråns nya mätning av partisympatierna och ökar jämfört med senaste mätningen i november med 9,6 procentenheter. Det är partiets största ökning någonsin mellan två SCB-mätningar.

Socialdemokraterna har enligt mätningen tagit väljare från alla de övriga riksdagspartierna sedan i november. Störst är övergången från Moderaterna och Miljöpartiet med 1,9 respektive 1,8 procentenheter.

Socialdemokraterna gör också en rejäl uppryckning i förhållande till riksdagsvalet 2010 då partiet fick 30,7 procent av rösterna.

Moderaterna tappar

Samtidigt tappar Moderaterna 4,8 procentenheter jämfört med i november och får 28,6 procent. Partiet förlorar allra mest till gruppen osäkra även om förlusten till Socialdemokraterna också är stor.

Miljöpartiet går ner kraftigt jämfört med i november, 3,6 procentenheter, och får 8,1 procent av rösterna. Partiet förlorar både till Vänsterpartiet och Socialdemokraterna liksom till gruppen osäkra.

Problem för borgerliga småpartier

För de mindre borgerliga partierna bekräftar mätningen att de har problem. Kristdemokraterna hamnar för tredje SCB-mätningen i rad under fyraprocents-spärren till riksdagen och når 3,7 procent.

Centerpartiet stöds av 4,7 procent och Folkpartiet av 5,5. Alla partierna minskar jämfört med i november, men det är bara Centerpartiets nedgång med 0,8 procentenheter som är statistiskt säkerställd.

Rödgrön majoritet

Vänsterpartiet gör en statistiskt säkerställd uppgång med 0,7 procentenheter till 5,9 procent medan Sverigedemokraterna bara gör en marginell nedgång till 5,4 procent.

Sammanlagt når Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 51,2 procent av väljarstödet och regeringspartierna 42,5 procent och de tre partierna skulle alltså få egen majoritet i riksdagen om det vore val i dag.

SCB:s undersökning baseras på 5 473 intervjuer gjorda under större delen av maj månad. (SCB sökte 9039 personer, men det var alltså bara 5473 som svarade.)

Så skulle Kalmar län rösta i dag

(ökning/minskning jämfört med undersökningen i november förra året)

M 38,3 (+1,4), C 4,8 (-2,9), FP 2,5 (-2,6), KD 2,6 (-0,8), MP 4,1 (-2,6), S 42,4 (+11,4), V 1,8 (-1,8), SD 3,6 (+0,7)

Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".