Ingrid Wiman menar att partipiskan är hård hos Socialdemokraterna i Västervik. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Västervik

Ännu en S-politiker vittnar om partipiskan

1:47 min

Fler socialdemokrater i Västervik säger nu att partiet länge har använt partipiska för att försöka tysta ned medlemmar som är kritiska till hur kommunen styrs. I dag kommer kritiken från socialdemokraten Inger Wiman, som i åtta år satt som ordförande för kommunens revisorer.

P4 Kalmar kunde i förra veckan berätta om revisorn Waldemar Koch (S) som upplevde att Socialdemokraterna använde just partipiskan för att tysta ned honom i hans kritik mot hur kommunstyrelsen skött Västervik ekonomi. De här uppgifterna kommer inte som en överraskning för Inger Wiman.

– Det är så det är i detta partiet. Följer man inte en viss linje, då blir man utesluten, säger hon.

Kom med skarp kritik

Efter nära 30 år i Västerviks kommunfullmäktige och 20 år i kommunstyrelsen upplever Inger Wiman i dag att partiets ledning vänt henne ryggen. Det hela började, menar hon, när hon i egenskap av ordförande för de revisorer som ska granska politiska nämnder kom med skarp kritik mot kommunstyrelsen.

– Man ordnade också då möten i akt och mening att lyfta bort mig från revisionen, säger Ingrid Wiman.

Vad var det som gjorde att de inte ville ha kvar dig då?

– Vi hade ju blivit oberoende, och det tyckte man väl inte att man skulle vara. Vi gjorde anmärkningar, vi hittade saker framförallt hos kommunstyrelsen. Det gillade man ju inte, svarar Ingrid Wiman.

Minns inte mötet

Gunnar Jansson, som är ordförande för arbetarekommunen i Västervik, ska ha varit en av dem som var med på det möte om Inger Wimans framtid, som i hemlighet ska ha ägt rum hösten 2008. Men när P4 Kalmar pratar med honom vill han inte kommentera uppgifterna, eftersom han inte kan dra sig till minnes något sådant möte.

Det kan däremot nuvarande landstingspolitikern Lennart Fredriksson. Han var då en av Västerviks sju revisorer och fick frågan om han hade förtroende för Wiman, vilket han hade. Ingrid Wiman tror att det var därför hon åtminstone fick sitta kvar fram tills valet 2010. För att mötet bara skulle ha varit ett alldagligt samtal om en förtroendeval, det utesluter hon.

– Syftet med mötet det var att plocka bort Ingrid Wiman från revisionen, säger hon.

"Partipiskan ven i luften"

Waldemar Koch. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio

#text=5127138#Waldemar Koch att Socialdemokraterna i Västervik försökte tysta hans krav på att hela kommunstyrelsen i Västervik skulle avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista