Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
Ishockey

IKO vände miljonunderskott

6:00 min

Ishockeylaget IK Oskarshamn har vänt ett underskott på 1,2 miljoner kronor till ett överskott på drygt 156 000 under senaste säsongen. Årsredovisningen som är sänd till licensnämnden visar att såväl intäkter som kostnader ökat och att kravet att få bort gamla skulder har uppfyllts.

Därmed räknar klubben med att få fortsatt elitlicens och att få spela vidare i allsvenskan.

Av årsredovisningen som överlämnades på måndagskvällens årsmöte framgår att klubben med marginal lyckats få bort fjolårets underskott som var 1 196 953 kronor. Under den senaste säsongen gick verksamheten plus med drygt 1,3 miljoner efter räntebetalning och bokslutsdispositioner.

Kraven uppfyllda

Det egna kapitalet är nu 156 498 kronor vilket gör att kraven för fortsatt elitlicens har uppfyllts. Om det inte blivit ett överskott efter säsongen hade klubben hotats av nedflyttning.

– Det är alldeles underbart att få sätta en positiv punkt för en framgångsrik säsong sportligt och organisatoriskt, säger ordförande Mats Söder till P4 Kalmar.

Stöttades av kommunen

Så sent som i februari saknades drygt en miljon för att kravet på positivt eget kapital skulle vara uppfyllt. Då gick kommunen in med hyreslättnader för ishallen med 800 000 och A-laget tog sig till förkvalsserien. Den ekonomiska effekten blev ett överskott för säsongen på 1 353 091 kronor.

– Det har varit tufft med aktivt arbete varje dag för att få ordning på ekonomin men det gör att känns desto bättre att vara i mål nu, säger Mats Söder.

– Jag var aldrig direkt orolig att vi inte skulle klara kravet men utan spel i förkvalet och hjälp från kommunen hade vi haft än rejäl uppförsbacke.

Måste bli bättre

Årsredovisningen visar att intäkterna ökat från knappt 20 miljoner förra säsongen till drygt 24 miljoner det här året. Men kostnaderna har också ökat i takt med de sportsliga framgångarna.

– Vi har flyttat fram positionerna i år med bättre försäljning kring matcherna men måste bli bättre på att öka intäkterna i framtiden, säger Mats Söder.

– Vi började redan i vintras att jobba framåt mot nästa säsong.

Vill ha sponsorpengar först

– I den lite bakvända verklighet vi lever i vår region så måste vi först visa vilka tränare och spelare vi har innan sponsorerna i stor utsträckning köper vår produkt. Vi skulle vilja vända på det och först få in sponsorpengarna för att veta hur mycket pengar vi har att röra oss med – men där är vi inte ännu, säger Mats Söder.

Att en verksamhet med 33 anställda och drygt 20 miljoner kronor i omsättning bara har 156 000 i eget kapital räcker inte på sikt.

– Vi skulle vilja ha 10 procent av omsättningen i eget kapital för att stå rustade om det går dåligt på isen och då måste vi ha en omsättning på minst 25 miljoner kronor där det mesta består av reklampengar.

Besked inom några dagar

Årsredovisningen är översänd till ishockeyförbundets licensnämnd som ger besked till klubben de närmaste dagarna om det blir allsvenskan i höst.

– Vi måste få tummen upp för nu är villkoren uppfyllda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista