Carole Lapierre – en av alla nya svenskar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

417 nya svenska medborgare i länet

1:30 min

När Sverige firar nationaldag på onsdagen passar flera kommuner, bland annat Kalmar, på att välkomna de som nyligen blivit svenska medborgare. Det senaste året har 417 personer som är bosatta i Kalmar län fått svenskt medborgarskap.

– Efter femton år kände jag att jag hade blivit lite svensk ändå, så det var dags, säger Carole Lapierre som är född i Frankrike när P4 Kalmar träffar henne på hennes arbetsplats, en gymnasieskola i Kalmar.

Pass och rösträtt

Den mest uppenbara skillnaden för Carole Lapierre och de 417 andra länsbor som fått svenskt medborgarskap det senaste året är det svenska passet, som för en del gör det lättare att resa till länder som inte kräver visum av Sverige.

De får också från och med nu rösta i riksdagsvalet och en del arbeten som tidigare varit omöjliga, som polisyrket eller skyddsplatser som kärnkraftverket i Oskarshamn, blir möjliga att söka sig till om de vill.

"Ett legalt utrymme"

Eftersom utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd och är folkbokförda i Sverige i stor utsträckning har samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare är det ofta inte de praktiska skillnaderna alltid som är det mest påtagliga med medborgarskapet. För Carole Lapierre handlar det mer om identitet:

– Sedan jag fått det här passet känner jag ändå att jag har fått en plats här i Sverige, nästan ett legalt utrymme att vara här och delta i livet på samma villkor som ni som är födda här. Det är inte riktigt samma känsla som förut och det är skönt!

Välkomnar nya svenskar

På nationaldagen den 6 juni arrangerar Kalmar kommun en särskild ceremoni dit de bjudit in de kommuninvånare som fått svenskt medborgarskap det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista