Pengarna ska gå till att bland annat marknadsföra Astrid Lindgrens värld internationellt. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Vimmerby

Staten storsatsar på turism i Vimmerby

Tillväxtverket vill göra Vimmerby till en ännu större turistmagnet. Det skriver näringsminister Annie Lööf på Dagens Industris debattsida på tisdagen. Tillsammans med fyra andra destinationer ska Vimmerby få dela på 60 miljoner kronor under tre år.

Patrik Kinnbom, näringslivschef i Vimmerby kommun räknar med att kommunen ska få ta del av 10 till 12 miljoner kronor under perioden.

Samtidigt ställer pengarna från Tillväxtverket en del krav på Vimmerby kommun och andra aktörer som får del av pengarna.

– Det här bygger på att kommunen och andra satsar lika mycket själva som man får del av. De pengarna har vi.

40 sökte pengarna

40 ansökningar har kommit in – men Vimmerby var en av de orter som slog ut konkurrensen. Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård och Åre får dela på de statliga pengarna.

– De fem valda destinationerna har alla goda förutsättningar att växa på internationella marknader, samtidigt som de är väldigt olika sinsemellan, skriver Annie Lööf och Tillväxtverkets generaldirektör på debattsidan.

"Unika förutsättningar"

– De har alla stark attraktionskraft som i samtliga fall bygger på unika förutsättningar i natur, kultur eller byggda attraktioner, men som också tar sig olika uttryck i de olika destinationerna.

Nu får de fem orterna totalt 60 miljoner kronor. Såhär skriver Tillväxtverket om pengarna på sin webbplats:

Pengarna ska användas till att stärka och utveckla hållbara turistdestinationer samt stärka innovationsförmågan, öka kvaliteten och den internationella konkurrenskraften i små och medelstora turist- och upplevelseföretag.

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".