Många vill gratulera Patrik Kinbom, näringslivschef i Vimmerby, till de extra pengarna. Foto Marcus Léonarde
Vimmerby

Vimmerby ska locka fler till Sverige

1:31 min

Det ska komma fler utländska turister till Vimmerby, det är förhoppningen när kommunen under tre år får runt 12 miljoner kronor av staten. Det är Tillväxtverket som vill göra bland annat Vimmerby till en ännu större turistmagnet än idag. Tillsammans med fyra andra destinationer ska kommunen få dela på 60 miljoner kronor.

– Det är väl bra. Man vinner pengar på det, säger en Vimmerbybo.

– Jag tycker de borde ge pengarna till ungdomar och jobb istället, säger en annan som bor i Vimmerby.

Närinsgslivschefen Patrik Kinbom är desto gladare över pengarna.

– Jag är euforisk. Det är en fantastisk dag och så här skulle alla dagar vara, säger han.

Hur ofta får du tolv miljoner från staten?

– Det är inte varje dag. Det är faktiskt första gången som de dyker ner. Men vi får göra någonting bra av det. Det är ju en fantastisk möjlighet vi får, säger Patrik Kinbom.

Måste betala lika mycket

Men det finns ett förbehåll. För att vara en av fem kommuner som får dela på de 60 miljoner kronorna så måste Vimmerby och dess företagare gå in med lika mycket pengar. Så sammanlagt handlar det om 24 miljoner kronor som kommer att investeras i till exempel om och tillbyggnader av torg och bostäder för att kunna ta emot allt fler turister. Det handlar också om att göra mer reklam för kommunen i utlandet.

Vimmerby fick slåss om pengarna

40 ansökningar har kommit in - men Vimmerby var en av de orter som slog ut konkurrensen. Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård och Åre får dela på de statliga pengarna.

– De fem valda destinationerna har alla goda förutsättningar att växa på internationella marknader, samtidigt som de är väldigt olika sinsemellan, skriver Annie Lööf och Tillväxtverkets generaldirektör på debattsidan.

Fler turister än invånare

Under 2011 besökte 16,7 miljoner utländska turister Sverige. En ny basnäring som Sverige måste vårda, skriver Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet och näringsminister Annie Lööf (C) på Dagens Industris debattsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista