1 av 2
Jonas Pincini är klubbordförande i Seko-klubben på Öresundstågen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jessica Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Seko varnar för risker med stort tågvarsel

1:38 min

Varslet av 105 personer på Öresundstågen kommer att innebära försämringar för resenärerna även i Kalmar län och Kronoberg. Det tror Jonas Pincini, ordförande för fackförbundet Sekos Öresundstågsklubb. "Den försening du får i Skåne kommer att trilla med även till Kalmar" säger han.

Varslet gäller tågpersonalen i Skåne, 87 av de varslade är tågvärdar. Istället för att ha en värd per tågset, blir det en tågvärd för hela tåget.

När Öresundståget från Kalmar och Växjö till exempel kommer till Hässleholm blir det bara en person som ska ta hand om allt på tåget. Från biljetter och information till allt annat som kan hända på ett tåg.

"Otryggt"

Fackets Jonas Pincini tror att det blir otryggt både för personalen och resenärerna. Dessutom menar han att risken för förseningar, inställda tåg och andra problem gäller hela Öresundstågssträckan.

– Om du vill att tågvärden ska hjälpa dig med en bussanslutning och hålla bussen och så hinner inte tågvärden det, så lämnas resenären åt sitt öde och kanske får vänta i flera timmar på nästa buss. Det blir dålig service för resenärerna i Kronoberg och Kalmar, säger han.

Länstrafiken inte oroliga

Men från Länstrafiken Kronobergs sida är man inte orolig.

– Från Kronobergs sida känner vi inte någon stor oro för att kvaliteten ska påverkas för resenärerna i Kronobergs län, säger Claes Carlsson som är trafikupphandlingschef på Länstrafiken Kronoberg.

– De personalnerdragningar som nu sker görs i Skåne och vi vet i nuläget inte vilka andra administrativa åtgärder som Veolia vidtar för att säkerställa en god kvalitet, fortsätter han.

Något Jonas Pincini på Seko kommenterar såhär:

– Det kan jag förstå från den trafiken som utgår från Kalmar och Växjö, men problemen kommer ju att komma söderifrån upp genom nätet. Det råder ingen tvekan, det kommer att bli problem, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista