1 av 8
En man och en kvinna tittar på när Venus passerar solen vid ett observatorium i Sydney i Australien. De har särskilda glasögon på sig för att skydda ögonen mot det starka solljuset. Foto: Rob Griffith/Scanpix
2 av 8
En fiskmås slötittar på venuspassagen från en lyktstolpe i Malmö på nationaldagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
3 av 8
Solen stiger upp över Östersjön samtidigt som planeten Venus passerar. Foto: Michael Probst/Scanpix.
4 av 8
Venus visar sig som en siluett framför solen. Bilen är tagen i Tysklands huvudstad Berlin. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.
5 av 8
En fågel flyger in för att landa på toppen av Taj Mahal i Indien samtidigt som man ser planeten Venus passera framför solen. Foto: Kevin Frayer/Scanpix.
6 av 8
Planeten Venus passerar solen i ett lite disigt Sydney i Australien. Foto: Rob Griffith/Scanpix.
7 av 8
Ett barn med speciella glasögon som skyddar ögonen från det starka solljuset tittar på när planeten Venus passerar solen vid ett observatorium i Sydney i Australien. Foto: Rob Griffith/Scanpix.
8 av 8
En man i Saudiarabiens huvudstad Riyadh tittar på det astronomiska fenomenet med skyddande glasögon. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.

Venuspassagen beskådad i hela världen

Under natten och morgonen har människor runt om i världen samlats för att titta på det astronomiska fenomenet när planeten Venus långsamt har passerat framför solen.

Den så kallade Venuspassagen har haft stor betydelse för astronomins utveckling.

Senast planeten Venus passerade rakt mellan jorden och solen var i juni 2004. Nu dröjer det över 100 år till nästa tillfälle.

Ekot

Fakta: Venuspassagen

Venus kallas ibland för jordens systerplanet, men är långt ifrån beboelig. Atmosfären består av koldioxid och där finns också tjocka moln med svavelsyra. På Venus yta är det 482 grader varmt.

På grund av ljusstyrkan är Venus den första himlakropp som syns på kvällen och den sista som försvinner på morgonen. Planeten kallas ofta både morgon- och aftonstjärnan.

För att titta direkt på Venuspassagen krävdes speciella glasögon som används vid solförmörkelser eller svetsglasögon. Ett modernare sätt var att se någon av alla webbsändningar som följer passagen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".