Jan Robertsson visar hur lite stamm som var kvar på det träd som blåste ner. Foto: Marcus Léonarde/P4 Klamar
Hultsfred

Trädvandaler härjar i skogen

Det härjar trädsabotörer i Hultsfred. I slutet av förra veckan sågades 8 stora träd ner på kommunens mark i området Silverslätten. Förutom att kommunen nu förlorat runt 20 000 kronor på de nedsågade stammarna, så var det ett tag riktigt farligt att gå i skogen eftersom en del träd stod på trekvart.

--Det vi såg var att de flesta träden låg nere. En lutade och en var halvt igenomsågad, berättar skogskonsulten Jan Robertsson som sköter skogen i Hultsfreds kommun.

Det kunde gått riktigt illa?

– Ja det kunde det ha gjort. De hade bara sågat igenom och så hade den hängt sig på den tallen och sen så åkte den ner av tyngden och vinden, svarar han.

Ingen kunnig som sågat ner

Det var i slutet av förra veckan som en man under sin morgonpromenad upptäckte att någon sågat i flera träd i Silverslätten. Intill hittade han också två enklare motorsågar som polisen tror har stulits från något torp eller liknande i närheten. Både Jan Robertsson och polisens teamchef i Hultsfred, John-Åke Andersson, är övertygade om att det är ett pojksträck. Ett riktigt allvarligt sådant.

– Enligt de som är skogskunniga så är det ingen som har gjort det här som kan hantera motorsågar på rätt sätt och fälla träd på rätt sätt. Om det blåser till så ramlar ett sånt här träd och är det någon som har otur kan man ju hamna under trädet, säger polisen John-Åke Andersson.

Hur rubricerar ni det här?

– Just nu är det rubricerat som skadegörelse. Men eftersom det nu var två personer ute i skogen när ett träd föll kan det ju också rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet eller fara för annan, svarar John-Åke Andersson.

Polisen letar spår

Polisen försöker nu få tag på vittnen till det som hänt. Det är mycket ovanligt med den här typen av nedhuggning mitt ute i skogen.

– Jag tror att de blev tuffare och tuffare ju längre tiden gick. Det vi vill det är ju att få stopp på det, säger skogskonsulten Jan Robertsson.

Vet du något om de här nedsågade träden eller stulna motsorsåga, hör då av dig till polisen på 114 14

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".