Snart rullar pengarna in, snart kommer skatteåterbäringen.
Kalmar län

Rekordmånga får tidiga skattepengar

Rekordmånga får tillbaka pengarna på skatten innan midsommar. Drygt 85 000 personer i Kalmar län får pengarna innan midsommar, vilket är rekord. Enligt Skatteverket beror ökningen främst på att fler deklarerar via internet, sms, app och telefon. 

I Kalmar län får drygt 85 000 personer 593 miljoner kronor i skatteåterbäring före midsommar. Mest skatteåterbäring får invånarna i Kalmar som får tillbaka 185 miljoner kronor.

Det står klart efter att Skatteverket avslutat den första omgången av årets granskning av inkomstdeklarationerna.

Mycket pengar delas ut

Sammanlagt kommer 27 601 436 541 kronor att delas ut till oss svenskar föra midsommar. 3 493 054 personer i Sverige delar på pengarna.

– Aldrig tidigare har så många i länet fått tillbaka på skatten före midsommar. Ökningen beror främst på att allt fler e-deklarerar via internet, sms, app eller telefon, säger Inger Danielsson, informatör på Skatteverket.

Pengarna kommer i veckan

Om du har e-legitimation kan du kolla ditt saldo på Skatteverket webbplats redan nu. De slutliga skattebeskeden och kontoutdragen kommer att börja skickas ut nästa vecka. Utskicken pågår fram till midsommar.

Om du deklarerat via internet, sms, app eller telefon ska pengarna vara insatta på ditt konto i slutet av vecka eller i början av nästa. Men det finns undantag.

– Vissa deklaranter i länet kommer inte att få sina pengar före midsommar, trots att de deklarerat via Internet, sms, app eller telefon och har anmält konto för återbäring. Det beror på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Inger Danielsson.

Traditionell deklaration ger pengar i höst

Du som har deklarerat på papper, får tillbaka dina skattepengar i augusti eller september. Om du deklarerat från utlandet eller om du är delägare i aktie- eller handelsbolag kan pengarna komma i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista