Affären som är ett av naven och samlingspunkterna i Timmernabben. Men storkunderna sviker och handlar i Mönsterås och i Kalmar istället. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Timmernabben

Butik i Timmernabben kämpar för att överleva

I Timmernabben har samhällsföreningen uppmanat alla att handla för minst en tusenlapp i månaden för att rädda kvar affären. Men uppmaningen har inte hörsammats av särskilt många. Butiken hoppas nu på sommargästerna.

– När man säger tusen kronor så låter det ganska mycket, men benar man ner det till 35 kronor om dagen i en månad så blir det inte så speciellt mycket. Om alla hushåll här handlar för den summan skulle det gå jättebra för affären, säger Eva Aronsson från samhällsföreningen.

Föreningen gick ut med uppmaningen förra året till de 1 300 som bor i Timmernabben för att kunna hjälpa samhällets enda mataffär att klara sig.

"Kan inte påverka någonting"

Men det har hjälpt föga, konstaterar Awad Abu Raya som driver affären. 

– En del handlar för över tusen kronor, men den största delen av Timmernabbsborna gör det inte. Vi har några familjer som handlar regelbundet. Jag kan inte påverka någonting. Jag sitter här och kämpar för min överlevnad, säger han.

Det är många som istället väljer att handla sin mat i Mönsterås och Kalmar. Ökar inte köptrogenheten i samhället så blir det tufft att driva butiken vidare, berättar han.

– De får välja att åka till Mönsterås och köpa sina grejer. Det blir jobbigt och svårt för många här i samhället, säger Awad Abu Raya.

Tjänar för lite

Hans strökunder som kommer in och bara köper en kvällstidning eller en liter mjölk ger han inte mycket för. Han tjänar helt enkelt för lite på sådana kunder.

– Jag gillar tyvärr inte sådana kunder. På mjölken tjänar jag bara en krona och på tidningarna 50 öre, säger Awad.

Han hoppas istället på att sommarsäsongen kommer igång snart med sommargäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista