Öland

Lasse Trofast är Årets ölänning

2:19 min

Årets ölänning 2012 är musikanten Lasse Trofast från Mörbylånga. Han kommer att ta emot Sollidenpriset av kungen den 18 juli på Solliden i Borgholm. Utmärkelsen Årets ölänning har delats ut varje år sedan 1980.

En jury, vald med tanke på olika intresseområden och geografisk spridning, utser pristagaren. Årets jury tycker att Lasse Trofast är en värdig vinnare eftersom han bland annat glatt ölänningar i decennier.

– Oj oj oj, nu blir jag alldeles andfådd, det var inte dåligt, säger Lasse Trofast när han får ta emot beskedet.

– Fantastiskt! Det var skoj! Jag hade satt mig framför tv:n och slagit mig till ro.

Juryns motivering:

En folkkär artist som glatt ölänningarna, såväl gammal som ung, i flera decennier med stor musikalisk bredd och spelglädje. En godhjärtad och generös person som i ordets rätta bemärkelse är trofast både sin genre och publik.

Priset Årets ölänning delas bara ut till den som är bofast eller varaktig sommarölänning. Priset kan också gå till någon från annat håll som gjort en personlig insats, prestation eller ett initiativ som främjar öns intressen och utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista