Marcus Nilsson. Arkivfoto: Carl-Gustaf Nilsson.
Friidrott

Marcus Nilsson spurtade sig till EM

Efter en mycket stark avslutning och sekundstrid lyckades Högbys tiokampare Marcus Nillson precis klara EM-kvalgräsnen. Nytt personrekord på 1500 meter räckte för att sluta på 7823 poäng vid amerikanska studentmästerskapen.

En relativt svag start på andra dagens tävlingar i Des Moines gjorde att Marcus chanser då såg små ut att nå 7800 poäng.

Då satte han in en mäktig slutspurt.

I stavhoppet som varit en osäker gren för honom slog han till med ett personligt rekord och tog alla höjder upp till 4.70 i första hoppet. Han tog sig också över 4.80 som är ett nytt stiligt personrekord.

Inför avslutade spjut och 1500 meter fanns plötsligt en realistik chans att nå 7800 poäng men det skulle krävas något utöver det vanliga.

Marcus nådde 56.45 i spjut vilket är fyra meter längre än i personrekordserien. Inför avslutade 1500 meter låg Marcus på 6998 poäng och det skulle krävas en tid  i nivå med personrekordet för att passera 7800 poäng. Han sprang i mål på 4.18.01 och nådde 7823 poäng.

Efter sina bästa noteringar någonsin på 100 meter, höjd, stav och 1500 nådde han sitt mål och nu återstår att se om han blir uttagen till EM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".