Arkivfoto: Mons Brunius/Scanpix.
Kalmar län

Het debatt om skolavslutning i kyrkan

10 min

Vänsterpartiets Birgitta Axelsson-Edström i Kalmar tycker inte att rektorer och präster ska försöka kompromissa om upplägget kring skolavslutningen. Hon menar att skolavslutningarna inte bör hållas i kyrkan överhuvudtaget.

Några dagar innan skolavslutningen väcker återigen frågan om var de ska hållas och vad prästen får säga debatt. På flera håll i landet bryts traditionen med skolavslutning i kyrkan för att rektorer och präster inte kunnat enas om upplägget.

Står i skollagen

Så här års är skolavslutningar i kyrkan på många håll en tradition trots att den svenska skolan sedan länge är icke-konfessionell.

Trots att det är inskrivet i den nya skollagen att ingen religiös påverkan får ske kan skolavslutningar fortfarande hållas i kyrkan förutsatt att det är rektorn som bestämmer vad som ska sägas.

"Kan aldrig bli konfessionslös lokal"

I en debatt i P1 i morse med Kristdemokraternas Mikael Oskarsson ville vänsterpartisten Birgitta Axelsson-Edström från Kalmar ha ett slut på kompromissandet. Hon framhöll att det enda rätta är att inte ha några skolavslutningar i kyrkan överhuvudtaget.

– Jag tycker det är rimligt att skolan är konfessionslös och det gäller naturligtvis även avslutningsceremonin. Kyrkan och kyrkorummet kan aldrig bli en konfessionslös lokal, säger Birgitta Axelsson-Edström.

Fungerat utmärkt

Riksdagsledamot Mikael Oskarssson (KD) håller inte med.

– Det här är ett samarbete som har fungerat alldeles utmärkt. Ett tiotal föräldrar har gjort att en majoritet inte ska kunna få ha kvar den här fina traditionen.

På flera håll i landet bryts nu traditionen med skolavslutning i kyrkan för att rektorer och präster inte kunnat enas i den här frågan.

"Jag är inte religiöst neutral"

Berth Löndahl, kyrkoherde i Bunkeflo församling, säger att ingen utanför kyrkan kan bestämma över prästens ord i kyrkan.

– Vi kan inte medverka och vara religiöst neutrala därför att jag är inte religiöst neutral. Jag är präst i Svenska kyrkan. Problemet uppstår när man uttryckligen säger till mig som präst: Du får inte be och du får inte välsigna.

Från kyrkans håll ifrågasätts också att Skolverket uppfattar kyrkor som neutrala lokaler. Kyrkor är i högsta grad konfessionella rum, säger Åsa Carmesund, kyrkoherde i Hjärsås församling.

– Hela kyrkan är ett kristet inslag. Vi har kristna bilder, krucifix och målningar i taket för att påminna oss om gud. Så hur kan man överhuvudtaget gå in i en kyrka utan att säga att det är ett kristet inslag.

Glasklar lag

Enligt Skolverket är det nya skollagen glasklar när det gäller skolavslutningar.

– Det finns alltid möjligheter att tolka bestämmelser på olika sätt. Men det finns inte utrymme att tolka skollagen som att det är okej att en präst ger en välsignelse över barnen, säger Claes-Göran Aggebo.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista