Denja Eliassi på multiplanen vid Kalmarsundsskolan i Norrliden. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Kalmar

Bortkörda tjejer bildar damsektion

"Det betyder jättemycket"
1:25 min

Nu har tjejerna som blev bortkörda från fotbollsplanen i Norrliden i Kalmar fått upprättelse. Efter att P4 Kalmar uppmärksammat att tjejerna inte fick spela fotboll för killarna så hände det saker. Nu har tjejerna bildat basen i Norrliden FC:s nya damsektion.

Det innebär tillgång till fler fotbollsplaner i området.

– Det betyder jättemycket. Framförallt har vi något att göra. Sedan får vi kanske bättre kontakt med killarna eftersom vi är en del av FC Norrliden. Eftersom det är mycket folk på matcherna så lär vi få mer respekt som tjejer, säger Denja Eliassi som är jättenöjd med resultatet.

Flera planer

Nu har de tolv tjejerna med Denja i spetsen förutom multiplanen även fotbollsplanerna på Bergaviks idrottsplats och Kalmarsundsskolans idrottshall att välja på. Alla är i 14- till 15-årsåldern.

När det var som värst på planen i Norrliden brukade killarna skjuta fotbollar i ansiktet eller midjan för att få bort tjejerna från planen. När nu tjejerna är med i en fotbollsklubb kommer deras självförtroende att stärkas i och med att kommentarerna förhoppningsvis försvinner när de spelar.

– Visst kommer det hända ibland att vi kommer att få kommentarer, men jag tror att det kommer att bli mycket bättre nu, säger Denja Eliassi.

"Bara fotboll, fotboll och fotboll"

Hon tror att fler tjejer i Norrliden kommer att upptäcka fotbollen nu. Hon hoppas att minst 18 till 20 tjejer vill vara med i FC Norrlidens nybildade damsektion.

– Det finns inget som heter ridning eller hockey här. Det är bara fotboll, fotboll och fotboll som gäller.

Påverkar klubben positivt

Den nybildade föreningen FC Norrliden tog emot tjejerna med öppna armar när de ville vara med.

– Vi får en bredd och det kommer att påverka klubbens ansikte utåt på ett positivt sätt, säger Johan Thiman som är ordförande i FC Norrliden.

Tidigare artiklar:

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".