Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio.
Kalmar län

Facket anmäler Veolia

1:31 min

Öresundstågens fackförening Seko har nu anmält arbetsgivaren Veolia som kör tågen till Arbetsmiljöverket. Orsaken är det varsel på 105 personer som i dag jobbar på tågen som ska utlösas i slutet av sommaren.

I botten ligger att Region Skåne ska spara pengar.

– Vi har bestämt oss för att lägga ett förbud mot ensamarbete, vi går på arbetsmiljölagarna och det finns ett par afsar (reds anmärkning arbetsskyddsstyrelsens författningssamling) som är väldigt viktiga. Vi vill se till att både tågvärdar och resenärer ska känna sig trygga ombord på tågen, säger John Montel är tågvärd och skyddsombud.

Folkpartisten Mats Persson som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne säger att det går bra på den danska sidan att bara ha en tågvärd ombord. Men John Montel menar att det inte är sant.

– De uppgifter vi fått är att man istället fått hjälp av civilklädda poliser som kommer ombord, men det är absolut inte alla tåg. Att hot- och våldbilden minskat har vi inte fått något bevis på.  Men blir det faktum med ensamarbete så måste de se till att vi får en tryggarbetsplats och miljö för resenärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista