1 av 2
Mikkey Dee till vänster i bild spelar trummor i Motörhead. Foto:Jennie Konrad/Sveriges Radio
2 av 2
Festivalbesökarna är nöjda med att kunna ta bilder på sina idoler. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
Norje

Världsstjärna kritisk till att publiken får videofilma

1:31 min

Flera artister kritiserar Sweden Rock Festival för att ha tagit bort foto- och filmförbudet. Det innebär att det nu är fritt fram för publiken att filma och fota sina favoritartister. Bland de som inte tycker om det finns Mikkey Dee, trummis i Motörhead och Klara Force som spelar i Crucified Barbara.

– Jag tycker det är roligt när publiken får ta bilder, men samtidigt är det inte så kul långt in i spelningen när man är ful och svettig, säger Klara Force från Crucified Barbara.

– Det är värre med video än foton, säger Mikkey Dee, trummis i världsbandet Motörhead.

Bootlegs
Det slopade förbudet innebär att det är fritt fram för publiken att filma och fotografera med alla typer av kameror. Det Micky Dee inte tycker om är när det görs filmer som säljs som bootlegs, utan att bandet får betalt.

Svårt hålla koll
Sweden Rock-ledningen säger att man tagit bort förbudet för att den nya tekniken gör det omöjligt att hålla koll på vilken utrustning det är okej att filma med. Och det finns artister som ger tummen upp. Allt som filmas och fotas är bra PR för bandet, tycker till exempel den kanadensiska rockstjärnan Danko Jones.

Bland publiken hittar vi många som har passat på att föreviga sina idoler. Bland dem Tomas och Tony Sjöman.

– Jag har fotat bland andra Dee Snider från Twisted Sister och Graveyard, säger Tony Sjöman från Göteborg.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista