Nasrin Mokhadam med sina två söner. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Mönsterås

Nasrin Mokhadam utvisas till Iran

1:30 min

Migrationsdomstolen fastställde i torsdags utvisningen av tvåbarnsmamman Nasrin Mokhadam i Blomstermåla. ”Det här är en katastrof för Nasrin Mokhadam och barnen” säger Suheila Dashti som är ordförande för Föreningar för ett fritt Iran.

– Det är ingen tvekan om att regimen i Iran känner till Nasrin Mokhadams aktiviteter för demokrati och jämställdhet och att hon kommer att straffas hårt för det, säger Suheila Dashti.

Straffbar kritik

Nasrin Makhadam har begått flera handlingar som betraktas som straffbara i Iran. Hon har kritiserat regimen på sin blogg och konverterat till kristendomen. Dessutom har hon försökt skilja sig från sin man.

För de här brotten riskerar hon avrättning eller långa fängelsestraff. Hennes barn kan hamna på gatan, enligt Suheila Dashti.

Erbjuder gömställen

När P4 Kalmar först berättade om Nasrin Mokhadams ärende hörde flera familjer i länet av sig till P4 Kalmar för att erbjuda Nasrin Mokhadam hjälp med att gömma sig tills vidare.

Vi har sedan en längre tid sökt representanter för den iranska ambassaden i Sverige för att höra hur de bemöter kritiken, men de har inte svarat.

"Vem kan ta hand om mina barn?"

#text=5086832#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista