Mörbylånga

Ingen strejk på Guldfågeln

1:02 min

Efter förhandlingar hela helgen kom så Hotell och restaurangfacket, HRF, och arbetsgivarsidans Visita överens sent under söndagskvällen om ett nytt avtal för de anställda. Därmed är varslet om måndagens strejk avblåst, liksom den varslade strejken på kycklingproducenten Guldfågeln.

Fastighetsanställdas förbund hade varlsat om sympatistrejk bland lokalvårdare på Guldfågeln från den 19 juni. Så blir det alltså inte.

– Det vi är väldigt glada över är att vi inte har gått med på något yrkesintroduktionsavtal, för det finns inte i vår bransch och det är vi väldigt tacksamma över, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF.

Höjer minimilönerna

Ett avtal om en yrkesintroduktion under två år som arbetsgivarsidan krävt skulle alltså inneburit lönesänkningar på 25 procent för alla under 25, vilket enligt Malin Ackholt skulle röra många i den ungdomsdominerade branschen.

Det nya avtalet är på ett år, omfattar runt 65 000 anställda och innebär en löneökning på 620 kronor och en höjning av minimilönerna.

Vad tror du reaktionen blir från era medlemmar?

– Jag tror att våra medlemmar gärna skulle vilja ha lite större löneökning och lite mer trygghet. I det här läget var det så långt vi kom och vi jobbar ju redan nu med nästa avtalsrörelse, säger Malin Ackholt.

Dyrare med strejk

Det nya avtalet innebär kostnadsökningar för arbetsgivarsidan på motsvarande 2,6 procent. Det är dyrt, säger Eva Östling Ollén, vd på Visita, men en strejk hade varit dyrare, och hon är nöjd med överenskommelsen om att delar av löneökningen kan förhandlas lokalt och på individnivå.

– Sedan också att vi faktiskt har en lägre ökning på ungdomslönerna upp till 20 år. Det är också viktigt för att vi ska kunna anställa flera ungdomar, säger Eva Östling Ollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista