Marcus Hammarman, Anton Frisk, Oscar Adolfsson och Gabriel Sikström i övre raden tar studenten på fredag. Det gör även klasskompisarna Gustav Söderkvist och Victor Mellberg i den undre raden. Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Kalmar län

Tuffa tider för studenter

1:32 min

På många platser runt om i länet kommer man att höra studentsången under veckan. Bara i Västervik får 423 elever ta på sig den vita mössan på fredag. Men är verkligen studenten så lycklig nu för tiden, med tanke på återkommande rapporter om hög ungdomarbetslöshet. Många unga väljer också att ge sig av till Norge för att hitta jobb.

– Jag tycker det ser riktigt mörkt ut om jag får säga det själv. Väldigt snålt med jobb, säger Victor Mellberg som läser sista året på Idrottsprogrammet på Västerviks gymnasium.

– Nej det känns inte så himla bra. Jag har inget sommarjobb klart heller, säger klasskompisen Oscar Adolfsson.

Det finns kanske en mörkare sida av studenten, bortom trevliga släktträffar och firande på lastbilsflak. På Arbetsförmedlingen i Västervik förbereder man sig nu får en extra anstormning. Ett 100-tal nykläckta studenter väntas komma in där de närmsta veckorna.

– Vi har ju kallat in extra personal som jobbar med ungdomarna när de kommer in, framförallt vi ungdomshandläggare är ju extra alerta och hjälper ungdomarna så snabbt som möjligt, säger Henrik Nordström, ungdomshandläggare på Arbetsförmedlingen i Västervik.

– Det som arbetsmarknaden kräver är ju mer eller mindre körkort och slutbetyg idag. Det man märker, tyvärr, är ju att fler och fler ungdomar saknar slutbetyg, att de inte går klart skolan. Det blir ju ett litet hinder och det är ju lite svårare för oss också då, säger Henrik Nordström.

Statistik från Sveriges kommuner och landsting som presenterade idag visar att en tredjedel av landets alla elever inte lyckades klara gymnasieskolan på tre år. För killarna i trean på Idrottsprogrammet på Västerviksgymnasiet är studietiden nu över, dagen bestod nämligen av tävlingar mot klasskompisarna. Framtiden - den verkar de hitta i vårt västra grannland.

– Jag skall jobba i sommar och sen förmodligen dra till Norge över hösten, säger Oscar Adolfsson.

– Jag vill bara ut och resa, ha pengarna till att resa. Sen får jag väl åka till Norge igen, eller hur det blir, innan jag bestämmer mig, säger Gustav Söderqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista