Kalmar

M-politiker anklagar revisor för jäv

1:46 min

Ännu en av de ledande S-politikerna i Kalmar kritiseras för jäv. Socialnämndens ledamot Jan Ingemar Lundström (M) har skrivit till kommunstyrelsen i Kalmar och menar att politikern Christina Magnusson (S) i rollen som kommunens revisor varit jävig när hon granskade brister hos invandrarservice.

Christina Magnusson var tidigare ordförande i socialnämnden men övergick till att bli revisor i kommunen.

I den revisionsrapport som kommunens revisorer lämnade för snart en månad sedan, efter en gransking av invandrarservice, framkom stora brister båda av ekonomisk art, men också om bristande kontroller och dålig dokumentation.

"Allvarliga signaler"

Trots det ville Christina Magnusson (S) ge nämnden ansvarsfrihet och fortsatt förtroende trots att felen begåtts under den tid som hon var ordförande i socialnämnden. Det är uppenbart jäv, enligt Jan Ingemar Lundström.

– Hon har ju suttit och drivit det här fögderiet som socialnämndsordförande i tolv år och det framgår i revisonsrapporten att 2009 var det allvarliga signaler bland annat från Försäkringskassan, och det var möten där Christina deltog och fick information om att allt inte stod rätt till, säger Jan Ingemar Lundström.

– Att sedan komma tillbaka iklädd kläder som revisor, det måste enligt min uppfattning betyda att det föreligger en jävssituation.

"Slipper undan"

Nu är det den nuvarande nämnden och socialchefen som får en örfil i revisionsrapporten och inte den förre socialchefen Jan Bolin och ordföranden Christina Magnusson, hur känns det?

– Den nya nämnden, vi får ju en kraftig anmärkning, och Christina som gammal ordförande hon slipper ju helt undan.

Vi har sökt Christina Magnusson för  en kommentar men inte lyckats nå henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista