Kalmar

Barn lekte zombielek med snara

En händelse där förskolebarn använde ett hoprep som en snara runt halsen anmäls till Arbetsmiljöverket. Barnen lekte något de kallade "zombieleken" på en skola i Kalmar. En pojke fick en knyck i nacken och rejäla märken på sin hals och haka.

Några äldre barn hade lämnat ett hopprep bundet i en bjälke för att skapa en gunga. När de lämnade platsen började förskolebarnen att leka med repet, som de tyckte såg ut som en snara. 

Såhär står det i anmälan:

De tre sexåringarna leker det som de kallar zombieleken som de lekt under hela läsåret. Någon av dem kommer på att zombies är döda och att repet med öglan ser ut som ett sånt rep som man hänger sig i. Pojkarna tar en i taget snaran runt halsen, går upp ett par trappsteg och hoppar ner i sanden.

För två av pojkarna går det bra att hoppa utan att de skadas. Men den tredje pojken är för kort:

Snaran dras inte åt utan är en fixerad knut, vilket gör att pojken får en knyck i nacken och rejäla märken på hals och haka, Efter kontakten med marken lossnar repet och pojken kan gråtande kontakta en vuxen.

Ingen vuxen såg vad som hände och uppgifterna kommer från barnen själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".