Varg
Sverige

Ingen tillväxt i vargstammen

1:27 min

Den första preliminära varginventeringen i landet är klar, och det pekar på att tillväxten har stagnerat eller till och med minskat. Men siffrorna är än så länge osäkra eftersom det varit svårt att spåra vargen på grund av lite snö.

– Den stora skillnaden mot tidigare år är att vi har ingen tillväxt i stammen. Det har snarare stagnerat eller sjunkit något. Men det är inget konstigt, det varierar från år till år, säger Olof Liberg vargforskare på Grimsö viltforskningsstation.

Det största problemet med att säkerställa antalet vargar och föryngringar har varit bristen på bra spårsnö i vinter. Därför är siffrorna långt ifrån säkra i den här första preliminära rapporten om vinterns varginventering från Grimsö viltforskningsstation.

Men mellan oktober till april har det konstaterats 22 döda vargar, hälften av dessa avlivades under skyddsjakt fyra sköts med hänvisning till paragraf 28, fem trafikdödades och två vargar avlivades illegalt, och uppskattningsvis finns det i dag mellan 230 och 300 levande vargar i Sverige, men inventeringen är så pass osäker att Grimsö inte vill fastställa något antal.

– För första gången nämner vi inget vargantal eftersom det varit dåligt med spårsnö säger Olof Liberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista