Brandförman Jörgen Svensson framför brandbilen i Hjorted. Foto Peter Bressler/Sveriges Radio
Hjorted

Brandkåren slipper miljonspar

1:15 min

Nu andas deltidsbrandkårerna i Hjorted och Överum i Västerviks kommun ut. För någon vecka sen blev det klart att räddningstjänsten i kommunen slipper spara 1.5 miljon kronor nästa år. Istället blev besparingskravet 300 000 kronor. 

För Hjorted innebär det att man kan jobba på som vanligt.

– Deltidsbrandkåren är viktigt med tanke på att vi är den kår som ligger mest söderut i Västerviks kommun. Vi har till och med släckningsområde ända in i Oskarshamn kommun. Närmaste kåren är annars Ankarsrum och det är viktigt att ha en kår i kommunen med stor industri i Totebo och två äldreboende i Hjorted, säger Jörgen Svensson som är brandförman i Hjorted..

Rycker ut i väntan på ambulans

Jörgen Svensson och ytterligare två brandmän gör ungefär 30 utryckningar till olyckor och bränder om året med sin brandbil från den lilla stationen i samhället

För några dagar sen infördes också utryckning IVPA - i väntan på ambulans för alla kårer i Västerviks kommun.  Det innebär att man nu åker på alla ambulanslarm i trakten som rör t ex hjärtstopp.

Det kommer att stärka de små deltidsbrandkårerna i kommunen som t ex Hjorted..

– Vi hoppas att det stärker oss i och med att vi når tredje man snabbare, det vill säga vanligt folk i bygden, säger Jörgen Svensson.

Är du orolig för nya sparförslag från kommunen och politikerna?

– Det dyker alltid upp nya sparförslag, men just nu känner jag mig inte orolig, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista