Sommarplugg för de svaga? Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio.
Sverige

Skolplikt även på sommarlovet?

Socialdemokraterna vill ha förlängd skolplikt för alla elever som inte når målen i grundskolan.

Tre ledande socialdemokrater skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att det i partiets höstbudget kommer att finnas pengar för en obligatorisk sommarskola för elever i årskurserna 6-9 som har ofullständiga betyg från grundskolan.  Dessa elever ska ges utökad undervisningstid om upp till 20 dagar under sommaren.

Av de omkring 100 000 som nu går ut grundskolan är det över 12 000 som inte har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet.

"Alla måste klara grundskolan. Inget annat duger. Vi måste se till att ungdomar garanteras undervisning av professionella lärare så att de når målen", säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att förslaget om att förlänga skolplikten en bit in i sommaren är bra.

 -Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildningsdepartementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista