Öland

Bil körde in i folkmassa - 6 till sjukhus

0:55 min

En bilist körde på lördagseftermiddagen av okänd anledning in i en folksamling på torget i Borgholm på Öland under en sportbilsutställning. Totalt sex personer har uppsökt vård, varav en av dem är allvarligt skadad. En förundersökning är inledd.

Olyckan skedde vid klockan 14.40. En förundersökning om vållande till kroppsskada är inledd, men föraren var ännu på lördagskvällen inte delgiven misstanke eftersom han var i chock.

Två äldre män skadades allvarligt respektive lindrigt och vårdades på fredagskvällen på intensivvårdsavdelningen och akuten.

Totalt fick 6 personer uppsöka vård. De två som satt i bilen, samt två personer som befann sig i glasskiosken blev alla fyra chockade men inte allvarligt skadade.

Det är oklart vad som orsakat olyckan men enligt uppgifter kan det ha varit något tekniskt problem med bilen som fått motorn att rusa. Bilen kommer att genomgå en teknisk undersökning under måndagen.

Ett vittne berättar

Ett kvinna som befann sig på platsen när olyckan inträffade beskriver situationen som en katastrof.

– Jag stod där, en och en halv, eller en meter ifrån olyckan på den här bänken. Den stod där jämte pumpen, och jag stod och tittade på bilarna, och sedan vände jag mig om och den där bilen rusar rakt på folk genom hela... hela skiten kan man säga.

– Det var katastrof. Vi provade att lyfta den här vagnen, vi var många, och försökte lyfta den här vagnen för att få fram den här mannen, men nej, det var för tungt, vi fick inte ut honom, det var katastrof. Du skulle sett hur det såg ut. Det var sorgligt, och det värsta var att folk kom och filmade med sina mobiler i stället för att hjälpa till att lyfta, och mannen han var så blå, och han sa hjälp mig, hjälp mig, säger kvinnan.

Säkerhetsföreskrifter har följts

Enligt kommunalrådet Lisbeth Lennartsson har alla säkerhetsföreskrifter följts.

– Om man behöver prata med någon om olyckan kan man nå tjänsteman i beredskap på Borgholms kommun via 112, säger Lisbeth Lennartsson, kommunalråd.

Lisbeth Lennartsson

Kommunstyrelsens ordförande i Borgholm berättar om olyckan.

– Det är ganska lugnt på torget nu. Vi har öppnat stadshuset så den som vill kan gå in och prata där.

--Det som hänt är att gasen hängt sig på en av bilarna här, och körde in bland bilarna. Det är en frukansvärd händelse, men alla säkerhetskrav, alting är kontrollerat, det fanns ledarbil och allting. Man vet inte, man tror gasen hängde sig, det vara bara rutinerade förare.

Hur ser det ut på platsen just nu?

– Just nu är det väldigt många människor som går och pratar med varann, och vi hade ju snabbt krisledningsorganisationen i kommunen igång och öppnade stadshuset. Vi har också kyrkan, polisen, räddningstjänsten, kommunen cheftjänstemän - alla finns på plats om någon vill prata. Vi finns kvar här så länge folk behöver prata.

– Det är klart att det här kunde ha gått...efter omständigheterna så kunde det ha varit värre.

Anders Sporrong

Anders Sporrong, räddningstjänsten Öland, berättar om det som inträffat.

– Det var en kortege med sportbilar som åkte genom torget, och en av bilarna har av okänd anledning fått gasen i botten och skenat in en folkmassa och folk har blivit påkörda. Folk har blivit klämda mellan bilen och en glasskiosk.

En kortege säger du, var det veteranbilar?

– Det var italienska sportbilar.

Hade bilen hög fart?

– Ja, jättehög fart vet jag inte, men det är ju motorstarka bilar så den hann nog få upp bra fart när gasen hängde sig?

Föraren, är han bland de skadade?

– Han är lättare skadad men chockad och bland dem som förts till sjukhus.

Är ni klara där?

--Ja i princip, vi håller på att röja upp här nu. Vi har öppnat upp kommunhuset för krishantering om någon är chockad och vill ha krishantering. Det var många personer på torget som skulle se den här kortegen.

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista