Öland

Varnar för företag med Öland i namnet

Ölands näringslivskontor går nu ut och varnar för ett företag som skickar ut betalningskrav. Bolaget heter ”Grossen Öland AB” och saknar F-skattsedel. Det riskerar att skada varumärket Öland, enligt näringslivskontoret.

– Det är inte bra för Ölands varumärke att tankarna går till Öland, säger Susanne Bredesjö Budge på näringslivskontoret.

Privatpersoner har hört av sig till turistbyrån på Öland och frågat efter företaget, som inte verkar ha något med ön att göra. Enligt olika bolagsregister går däremot två andra adresser i länet att knyta till företaget. En adress finns i Högsby och en annan i Ljungbyholm utanför Kalmar.

"Man ska ha klickat på något"

I breven hävdar bolaget att man måste betala på grund av något man gjort på nätet.

– I det här fallet ska man ha klickat på något som man inte borde ha gjort. Om man inte känner till hur det fungerar är det lätt att man betalar, och i sådana här sammanhang är det snudd på omöjligt att få tillbaka några pengar sedan.

Inte bra för Öland

P4 Kalmar har sökt den person som står registrerad på företaget, men har inte lyckats nå honom.

– Mest blir man ju ledsen för de som blir drabbade. Det är inte bra för Ölands varumärke, att det automatiskt blir en koppling hit.

Vill att fler polisanmäler

Betalningskraven från Grossen Öland AB verkar ha gått ut över hela landet. På forumet Flashback på nätet finns en lång tråd där drabbade människor diskuterar företaget.

Flera drabbade har redan polisanmält bolaget, men Susanne Bredesjö Budge tycker ändå att fler ska höra av sig till polisen om de känner sig lurade.

– Om fler som polisanmäler det ökar incitamentet för myndigheterna att ta i tu med just det här bolaget.

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista