Ickerökare får i sig kadmium främst via maten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sverige

Kadmium i importerad mat

Kontrolleras i enstaka fall
1:42 min

Den giftiga tungmetallen kadmium får man i sig om man röker men annars främst via odlad mat. När det gäller svenskodlad mat har vi stränga regler och god koll på kadmiumhalterna, men för importerad mat saknas kontrollen nästan helt.

Det upptäckte agronomidoktorand Kersti Linderholm på SLU i Alnarp, i samband med att hon studerade miljöeffekterna av olika gödningsalternativ i Sverige.

– Det är förvånande eftersom vi anser ju att det är en viktig fråga - kadmium i mat - och därför är vi väldigt noga med hur vi gödslar själva och hur vi odlar själva. Och då är det ju lite förvånande att vi inte ställer samma frågor för det vi köper utifrån, säger Kersti Linderholm, agronom på SLU i Alnarp.

Den giftiga tungmetallen kadmium kan skada njurarna, öka risken för benskörhet och är troligtvis cancerframkallande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".