Kalmar län

Stort tryck på kvinnojourer

1:18 min

Många kvinnojourer har i sommar haft svårt att ordna boende, för att skydda kvinnor som fruktar våld från sin man. Ett exempel är Hultsfred och Vimmerbys kvinnojour som haft en hektisk sommar med många hjälpsökande kvinnor.

Det berättar Christel Rüdiger.

– Normalt har trycket varit stoprt strax innan och efter semestern, för då har kvinnorna större möjlighet att komma iväg och ringa. Nu har det varit hela semestern, det är väldigt väldigt ovanligt.

Vad beror det här på?

– Det är svårt att säga. En har varit misshandlad flera gånger och gått tillbaka, men nu sagt att nu är det nog. Det är väl nog det det beror på, det finns en gräns. Men vi vet att många kvinnor går tillbaka sex, sju gånger, men någon gång är det ju nog.

Hur gör ni nu då?

– Ja vi säger som det är, du är välkommen med lägenheten är tom, vi har inte plats. Vi försöker ringa runt till andra jourer i landet, jag blir som ett nätverk-.

Ni tar inget betalt?

– Inte om det är deras hemkommun.

Ni har ett stöd från kommunen, räcker det?

– Nej, det gör det inte. Hultsfred kommun har ökat sitt stöd med 15 000 kronor på 24 år, Vimmerby med 7000 kronor, så nej det räcker inte.

Helene Alm

Reporter

helene.alm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista