Sverige

Köerna långa till sjukvårdsrådgivningen

1:14 min

Köerna till sjukvårdsrådgivningen, nummer 1177, kan vara lång nu under sommaren. Man meddelar att trycket är hårt i Kalmar, Kronoberg och Östergötland. Väntetiden kan hamna på hela 45 minuter under vissa tidpunkter.

Nina Perpic har köat två gånger den senaste tiden.
- En dag satt jag ock fick vänta i 45 minuter för att komma fram till en sjuksköterska och en annan dag fick jag sitta och vänta i 30 minuter, berättar hon.

Det är på helger och måndagar som belastningen är som störst hos dom tre landstingen. 90 procent av de som ringer 1177 ska få komma i kontakt med en sjuksköterska inom tre minuter. Ett mål som Lisbeth Karlsson, verksamhetschef på sjukvårdsrådgivningen i Kronoberg tycker är ett alldeles för högt uppsatt.
- Det är väldigt få som nått upp till det eftersom det är en sådan ojämn belastning när de ringer in och det gör att det kan blir svårt för en liten sjukvårdsrådgivning att bemanna så väl. Ibland kan det behövas 12 sjuksköterskor, ibland bara två, säger hon.

Få bestämma själva
Det nationella målet om tre minuter ska tas bort och i framtiden ska landstingen själva bestämma sina mål. I kronoberg planerar man att börja samverka med sjukvårdsupplysningarna andra landstingsområden. Inför sommaren har alla tre landsting haft svårt att rekrytera sjuksköterskor till 1177. Inger Johansson är verksamhetschef på landstinget i Kalmar.
- Vi försöker att ha en större bemanning på helgerna när vi vet att många ringer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista