Lisbeth Haarus har precis samlat in lite vatten från sjön Nossen i Vimmerby. Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Vimmerby

Vattnet på badplatser i länet kontrolleras

1:31 min

Den regniga sommaren kan ställa till det för dig som vill bada. För regnet drar med sig bakterier och annat från marken och ut i vattendrag. Därför kontrolleras varje sommar vattnet vid en mängd badplatser runt om i länet. Bara i Vimmerby jobbar Lisbeth Haarus med att kontrollera 10 sjöar.

Var 14:e dag under sommarmånaderna åker Lisbeth Haarus eller någon kollega runt till 10 badplatser i Vimmerby och fiskar upp lite vatten i en flaska. Dessutom kontrollerar hon om det flyter runt alger eller fågelbajs, och hur varmt och klart vattnet är. De här uppgifterna analyseras sedan, och efter 5 dagar får man besked om vattnet var bra vid provtagningen eller inte.
- Det är ju lite inaktuellt när man får svaret, men det är ju så det fungerar med mikrobiologiskaanalyser, säger Lisbeth Haarus, labbtekniker på Vimmerby Energi och Miljö.

Men varför måste det ta sån tid?
- Det står och odals på plattor och det skall stå i vissa dygn för att du skall få fram de här bakterierna, säger Lisbeth Haarus.

Det Lisbeth Haarus främst letar efter här i Nossen och i de andra sjöarna är bakterier som kan göra dig som badar sjuk. En sån bakterie är E. Colibakterien som bland annat kan göra dig magsjuk.

Hur är vattnet här i Vimmerby?
- Det är för det mesta bra, det har väl hänt någon gång att det är för höga bakteriehalter men det är ganska ovanligt, berättar Lisbeth Haarus.

Marcus Léonarde

Reporter
marcus.leonarde@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista