Kalmar länsmuseum har fördubblat sina besökssiffror under den regniga sommaren. Arkivfoto: Maja Edsö/Sveriges Radio
Kalmar län

Besöksrekord på länets stora museer

1:17 min

Länets stora museer har slagit besöksrekord i juli. Länsmuseet i Kalmar och Kulbacken i Västervik har mer än fördubblat antalet besökare, delvis beroende på det dåliga vädret. Anne Håvestam sitter i receptionen på Västerviks museum på Kulbacken, berättar att de knappt hunnit ta lunch.

– Det har gått i ett hela tiden. Vi har nog haft hundra turister i snitt om dagen. Vi har nog fördubblet besöksantalet, vissa dagar kanske tredubblat.

Hur har det gått?

– Ja vi har varit jag och en kollega som har arbetat, och det har varit jätteroligt, men väldigt mycket, så vi har i princip inte fått någon lunch. Några dagar går det att vara utan mat. Men det har varit väldigt roligt.

Också besöksrekord

Kalmar länsmuseum har också slagit rekord i juli. Redan i förra veckan hade man fler besökare i juli än under hela juli månad förra året. En orsak är vädret, men man tror också att en ökad marknadsföring gett resultat.

Eketorps borg som också hör till museet har dock sämre siffror för i år, där har vädret mer skrämt bort besökarna och Eketorp har inte haft nån bra sommar hittills. Och för Döderhultarmuseet i Oskarshamn har det inte blivit bättre siffror i år trots så kallat museiväder. Orsaken tros vara att det är svårt att locka en yngre generation till museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista