1 av 2
Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Per Fransson i fiskaffären. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Inbrottsvåg i länet

4:24 min

Be grannen ta in posten och klippa din gräsmatta då och då, det är några av polisens tips till dig som ska resa bort i sommar. Just nu pågår nämligen en inbrottsvåg i länet och enligt polisen har det den senaste tiden varit ovanligt många fall.

Under morgonen hade till exempel Ölands Fisk och Rökeri påhälsning av tjuvar.

– Det är en känsla som är rätt obehaglig, att någon varit inne i ens egna privata grejer. Det går itne att beskriva, det är en otäck känsla, säger Per Fransson, en av ägarna.

Stal kassaskåp

Strax före sex på morgonen väcktes Per Fransson, som driver rökeriet med sin fru, av att telefonen ringde. Det var Securitas som berättade att det pågick ett inbrott på företaget. Tjuvar hade brutit upp en dörr och tagit sig in på kontoret, där dom kånkat iväg med att kassaskåp, som dock inte ska ha innehållit några större summor pengar.

Det har varit mycket inbrott i länet den senaste tiden. Enligt polisen har det bara den senaste veckan anmälts 18 stycken. I Nybro har det på några dagar skett fem inbrott. Enligt Mikael Sjöström på polisen i Nybro är det ovanligt höga siffror.

"Nationella ligor"

– Några av inbrotten har begåtts av lokala förmågor, det kan man se på spår och tillvägagångssätt. Men sedan är jag ganska övertygad om att det finns nationella ligor som reser runt och utför brotten. Man utför ett brott i Nybro på förmiddagen och redan på eftermiddagen kan man vara i Kalmar och dygnet efter är man i en helt annan del av Sverige, säger Mikael Sjöström på polisen i Nybro till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista