Kalmar län

Rekordmånga patienter på akuten

1:40 min

Akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar slog rekord i fredags. Aldrig tidigare har mottagningen haft så många patienter som då. Under det dygnet kom 145 patienter och en del av dem fick vänta många timmar på att få vård.

Enligt Erik Lexne, verksamhetschef för akutmottagningen i Kalmar, så ska de patienter som haft akuta behov fått hjälp i tid:

– Vi arbetar efter ett kvalitetssystem som gör att man kan sortera patienter med allvarliga tillstånd från patienter som kan vänta. Så de patienter som har allvarliga tillstånd blir omhändertagna tillräckligt snabbt, de patienter som har mindre allvarliga åkommor får tyvärr vänta, mycket längre, säger han till P4 Kalmar.

Har du någon uppfattning om hur länge en del fick vänta?

– Jag har inte hunnit titta på den längsta väntetiden, men jag blir förvånad om den inte är väldigt mycket längre än vad den vanligen är.

Hur mycket är det vanligen?

– Vi arbetar med en idé om att vi ska ta hand om alla patienter inom tre timmar, det är tyvärr ett mål som vi har en bit kvar till.

Att väntetiderna blev extremt långa är kanske inte så konstigt eftersom att det aldrig tidigare varit så många patienter på akuten i Kalmar under ett dygn. Totalt kom 145 patienter, att jämföra med ett vanligt dygn då det i snitt kommer 87 personer. Och hela sommaren har snittet legat klart högre än övriga året.

Även i Västervik

Även på akuten i Västervik är det fullt upp nu. En vanlig sommardag kommer en fjärdedel fler patienter, jämfört med övriga tider på året. Och resultatet blir att patienter kan få vänta längre.

Inga-Lill Svensson som sitter på akutmottagnignen i Kalmar har inte behövt vänta så länge – ännu.

– Tio minuter än så länge, berättar hon.

Är du rädd att du ska få sitta här länge till?

– Ja, middagen väntar ju hemma.

Var går smärtgränsen för dig, hur länge kan du stå ut med att vänta?

– En timme.