1 av 2
2 av 2
Jonas Löhnn (MP). Foto: Sveriges Radio.
Kalmar

Löhnn avgår – bildar MP-fraktion

Jonas Löhnn (MP) får lämna sin post som ersättare i kommunstyrelsen i Kalmar. Under måndagskvällen röstade partiet om Löhnns framtid, efter att det blåst rejält kring honom det senaste året.

Bakgrunden är bland annat ett bråk i Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR:

  • Jonas Löhnn var en av de politiker som polisanmälde KSRR-ordföranden Steve Sjögren. De tyckte att Sjögren agerat på egen hand när den förre KSRR-chefen Martin Herold fick lämna sin post.
  • Steve Sjögren och den övriga KSRR-styrelsen beviljades ansvarsfrihet av ett splittrat fullmäktige i förbundet.
  • Miljöpartiet i Kalmar är splittrat och en intern maktkamp har pågått i månader. Toppnamnen Jonas Löhnn och Anna Thore har inte varit överens.
  • I våras slängde Socialdemokraterna ut Miljöpartiet från det rödgröna majoritetssamarbetet i Kalmar kommun. S anklagade då Miljöpartiet för att vara ett splittrat parti som det var svårt att samarbeta med.

Lämnar kommunala uppdrag

På måndagskvällen röstade Miljöpartiets medlemmar om framtiden. Deras vilja är att Jonas Löhnn slutar som ersättare i kommunstyrelsen. Anna Thore får däremot fortsatt förtroende.

Jonas Löhnn lämnar nu alla sina kommunala uppdrag, förutom sin plats i fullmäktige. Där tänker han sitta kvar under MP-flagg.

Bildar grupp

Nu tänker Löhnn istället bilda en egen fraktion inom Miljöpartiet, samtidigt som han väljer att inte tänker vara med på partiets grupp- eller medlemsmöten:

– Istället ska jag bjuda in gröna vänner inom och utom partiet till träffar, säger han till Barometern.

Anna Thore beklagade i går de interna bråken:

– Det känns bra att vi nu får fortsätta med att få ut Miljöpartiets politik istället för att reagera på andras politik, säger hon till Östran.

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista