Stefan Ölvebring ansvarig för Svenskt rockarkiv i Hultsfred. Foto: Anders Nyberg
Hultsfred

Svenskt rockarkiv vädjar till regeringen

3:49 min

Att regeringen satsar på kulturarvsfrågor, det har inte Svenskt rockarkiv i Hultsfred märkt av. Nu vädjar Svenskt rockarkiv i Hultsfred till regeringen för att överhuvudtaget kunna överleva.

– Nej, det känns ju frustrerande förstås, säger Stefan Ölvebring, arkivarie på Svenskt rockarkiv.

-- Man har mycket idéer och man har mycket saker som man vill göra och genomföra, men tiden räcker inte till för oss. Vår ambitionsnivå var då och är fortfarande att bli ett så komplett arkiv som det går. Egentligen är det stora målet att få in allt.

Under tiden som Svenskt rockarkiv har funnits i Hultsfred har samlingarna utökats med flera hundra tusen objekt som speglar den svenska rockhistorien.

Klarar det inte själva

Men till skillnad från till exempel Svenskt visarkiv får rockarkivet inget statligt stöd. I dagsläget är det bara Hultsfreds kommun som finansierar arkivet. Och snart kan det vara slut också med de pengarna. Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander berättar.

– Vi kan inte bära kostnaderna ensamma, så blir det ingen nationell finansiering är det risk för att arkivet läggs ner.

Hur skulle det kännas då?

– En förlust. En förlust för oss här och en förlust för svenskt musikarkiv, säger Lars Rosander.

För att rädda samlingarna har Statens Musikverk nu skrivit till regeringen och bett dem se över Rockarkivets situation. I dagsläget stöttar Hultsfreds kommun arkivet med 600 000 kronor per år.

Flera miljoner krävs

För att arkivet ska klara av att samla det svenska rockarvet behöver arkivet mycket mer pengar. Stefan Ölvebring tror att det skulle krävas flera miljoner.

Det är inte första gången som röster höjs för att ge arkivet statligt stöd. Men sist när riksdagen tog ställning till en motion som handlade om rockarkivet, avslogs tanken på statligt stöd eftersom riksdagen menade att arkivet inte är en statlig angelägenhet utan är en regional fråga. Det argumentet upprör arkivarien Stefan Ölvebring.

– Skulle det här vara en regional fråga skulle det vara att vi bara samlade musik från Kalmar län, till exempel. Då skulle jag hålla med om att det bara är en regional fråga. men vi tar ett nationellt grepp om svensk musik, vi samlar allt från Sverige. Bara för att ett arkiv inte ligger i Stockholm betyder det inte att det är en regional angelägenhet, säger Stefan Ölvebring.

Kan tvingas lägga ner

Ett beslut om statliga pengar till arkivet måste komma i höstens kulturbudget. Annars tvingas Svenskt rockarkiv lägga ner vid årsskiftet.

Men från Henrik Toremark som är stabschef på Kulturdepartementet kommer inget klart besked. Han säger att det är för tidigt att säga om Svenskt rockarkiv kommer att få statligt stöd. Dessutom, säger han, är det framförallt Statens musikverk som måste göra prioriteringar.

– Först och främst är det Musikverkets uppgift att göra en bedömning vad man vill prioritera, de har ju en god finansiering för att bevara opch främja musiken och kulturarvet. Exakt hur de ekonomiska ramarna kommer att se ut framöver för Musikverket, det kan jag inte svara på idag, säger Henrik Toremark.

400 000 objekt

Om inga pengar kommer in tvingas Svenskt rockarkiv lägga ner vid årsskiftet. Då läggs den unika samlingen med över 400 000 objekt i malpåse i väntan på en finansiär. Och för arkivarien Stefan Ölvebring betyder det en enda sak: Att Sverige förlorar ett kulturarv.

- Här samlar vi ett kulturarv och inte enbart inspelningar. Det är förstås en viktig del av det här, men vi samlar ju så mycket mer i form av bilder, scenkläder, instrument, kuriosa och artiklar från hela det här kulturarvet, säger Stefan Ölvebring.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista