Kalmar

Planerar flyttbar parkourpark

5:31 min

I Kalmar vill flera föreningar tillsammans skapa en flyttbar skejt-, parkour- och klättrarpark som ska turnera runt i Kalmar kommun. I höst kommer besked från Riksidrottsförbundet om föreningarna kan få bidragspengar till projektet.

– Vårt mål är att tillsammans stå starka och lyckas dra hem ett så stort projekt som det skulle innebära, berättar Jack Lundqvist som är ordförande i föreningen Free Motion Parkour.

Det är Sveriges största  parkourförening. Sporten går ut på att ta sig över hinder som redan finns, oftast i stadsmiljö. Det kan vara trappor, murar, räcken, träd, hustak eller lastbryggor.

– Folk skulle kunna komma och träna spontant under hela dygnet, men även komma och träffa oss och träna med oss på speciella tider.

Går vidare

Kalmarföreningarna är bland några få i Sverige som kan vara aktuella för öronmärkta pengar hos Riksidrottsförbundet. Om inte Kalmar vinner striden tänker man inte ge upp:

– Då går vi vidare på andra sätt.

Dessutom har föreningarna planer på en inomhushall för skejt och parkour, ett önskemål som funnits i flera år i Kalmar kommun.

Kommunen i ryggen

Jack Lundqvist berättar att föreningen Free Motion Parkour fått ett stort stöd av kommunen:

– De visste inte alls vad parkour var när vi kontaktade dem och berättade om vår förening. De var superpositiva från dag ett och vi har fått jättemycket uppbackning från dem. Det har varit värt väldigt mycket, för en del har problem med att vi har varit och tränat i stan och då är det rätt skönt att ha kommunen i ryggen.

Vill inte förstöra

Ett exempel var när en vuxen skällde ut en nioårig pojke som balanserade på en mur utanför en offentlig byggnad, men oftast är det ingen som har något emot att parkourutövarna tränar runt deras byggnader.

Enligt föreningen försöker de föra en dialog med butiksinnehavare, fastighetsägare och andra som äger platserna där träningarna sker. En av föreningens huvudregler är att aldrig lämna en plats värre än den såg ut när de kom dit.

– Vi vill absolut inte förstöra någonting, varken för privatpersoner eller för kommunen.

Många intresserade

Parkour och freerunning, där betoningen ligger mer på att göra tricks och akrobatkonster, har snabbt blivit populära sporter i Kalmar. Föreningen startade för ett par år sedan och har redan brist på tränare. Mängder med ungdomar vill vara med och lära sig hur man gör.

– Vi försöker lära upp de mest aktiva till nya tränare.

Föreningen växer

Föreningen har spridit sig till andra platser i Småland. Både Växjö och snart Emmabodaområdet har underavdelningar, enligt Jack Lundqvist.

– Det är många som åker hit från rätt långa avstånd. När de känner att de har tillräckligt med kött på benen så börjar de starta upp småkapitel på sina orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.