Arkivfoto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio.
Oskarshamn/Västervik

Västervik ger inte upp kampen om Gotlandsfärja

1:57 min

Västerviks kommun har ännu inte gett upp tankarna på att få sommartrafik till Gotland. Samtidigt har Västerviks strävan fått Oskarshamn kommunledning att ilskna till.

– Här handlar det ju om att ha gotlänningarnas bästa som utgångspunkt, säger Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund (S).

– Vi planerar ju att bygga en ny färjeterminal för att kunna göra det ännu bättre för resenärerna och att göra en bra lokal infrastruktur. Allt detta kan förstås ställas på sin spets om vi splittrar resurserna och delar upp trafiken på för många hamnar.

Uttalande retar Oskarshamn

Det är egentligen inte Västerviks önskemål att få sommartrafik till Gotland som Oskarshamnspolitikerna irriteras över – utan ett uttalande från Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) om att Västervik också skulle kunna ha trafik året om. Det är ett förslag som tidigare lagts fram av olika utredare genom årens lopp.

Vill knyta ihop Västervik och Gotland

Själv säger Harald Hjalmarsson att han absolut inte vill ta trafiken från Oskarshamn men att han ser vad turismen har för potential att växa i Västerviksområdet. Att knyta ihop det med Gotland lockar.

– Det är det goländska näringslivet som kommit till oss. Jag tror inte att det finns någon kommun som skulle tacka nej om det kommer näringslivsföreträdare och vill diskutera en fråga, säger Harald Hjalmarsson.

– Vad är det som säger att den här trafiken kommer att kanibalisera på trafiken från Oskarshamn? Det kan lika gärna vara motsatsen. Jag tror att vi kommer att få mer besökare i den här regionen om vi skulle lyckas att komma igång med sommartrafik till att börja med.

Tidigare artiklar

Detta har hänt


Januari 2010: Tanken på Gotlandsfärjor från Västervik istället för Oskarshamn väcks till liv i samband med en statlig utredning. En rapport från Rikstrafiken namnger fastlandshamnar som skulle kunna användas i Gotlandstrafiken i framtiden.


Maj 2011: Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson får förfrågningar om att se över möjligheterna för ytterligare ett rederi att köra passagerartrafik mellan Visby och fastlandet. Han är mycket förtegen och vill av affärstekniska skäl inte berätta mer än att han utreder möjligheterna.


Juli 2012: Planerna på sommartrafik mellan Gotland och Västervik går vidare. Redan 2013 kan en sådan linje komma att bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista