Kalmar

Kalmar FF drömmer om gruppspel

4:13 min

På torsdagskvällen spelar Kalmar FF avgörande kvalmatch hemma mot NK Osijek från Kroatien i kvalet till Europa League. Att spela internationell fotboll kan betyda miljonintäkter men inte i kvalet då är kostnaderna för stora.

Kalmar FF måste besegra fyra motståndare för att ta sig in gruppspelet av Europa League i fotboll. Efter segern mot nordirländska Cliftonville är Kalmar på god väg att också slå ut NK Osijek från Kroatien.

Seger med 3-1 på bortaplan ger bra förutsättningar för avancemang till tredje kvalomgången. Blir det vinst även där väntar en playoffmatch innan det är dags för det hägrande gruppspelet.

Stora kostnader

Att spela internationella matcher på hög nivå ger mycket stora inkomster för klubbarna men vägen dit är både svår och kostsam. Kvalspel ger inga stora intäkter.

– Man får ett bidrag från UEFA för varje kvalmatch man spelar men samtidigt har man väldigt stora kostnader för resor och hotell på bortamatcher så det blir bara ett litet överskott, säger klubbchef Svante Samuelsson till P4 Kalmar.

– Matcher i ett gruppsel ger stora belopp i svenska mått mätt.

Usijek tar buss halva vägen

Kalmar FF valde att chartra flyg till och från bortamatchen men Usijek valde istället att flyga till Kastrup och sedan åka buss till Kalmar och vara framme mitt i natten på matchdagen för att sedan lämna Kalmar direkt efter match igen.

Bjudit in ungdomar

Tanken var att Usijeks fans skulle ordna en supporterresa men den klara Kalmarsegern i första matchen gör att det bara väntas ett fåtal supportar från Usijek. KFF hoppas ändå på stor publik till kvalmatchen:

– Det finns mycket folk i närområdet i juli och som vill se internationell fotboll. Dessutom har vi bjudit in 1 300 ungdomar från Kalmar Nyckel Cup som startar just på torsdagen.

Drygt 3 000 biljetter hade sålts dagen före match vilket tyder på omkring 5 000 åskådare.

– Rådet är att komma i god tid för att undvika köer, säger Björn Andersson på Kalmar FF:s kansli.