1 av 3
Foto: Andreas Hillergren / Scanpix.
2 av 3
Foto: Alberto Saiz/Scanpix.
3 av 3
Rasmus Elm väljer CSKA Moskva. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Fotboll

Mörk: Elm valde bland fem klubbar

5:23 min

Den svenske landslagsmittfältaren Rasmus Elm har gjort sitt val – ny klubbadress blir hårdsatsande CSKA Moskva. Under torsdagen genomgår Elm den obligatoriska läkarundersökningen och på söndag beräknas Rasmus Elm tillsammans med sin agent Patrick Mörk flyga till Moskva för att skriva under kontraktet.

Flera klubbar har visat sitt intresse för att få kontraktera 24-åringen från småländska Broakulla, men det blev CSKA Moskva som vann dragkampen.

– Det fanns i slutskedet en handfull klubbar som ville ha Rasmus, men när vi vägde de olika alternativen med varandra så fanns bara CSKA Moskva kvar, säger Rasmus Elms agent Patrick Mörk.

Under de senaste dagarna har Rasmus Elms nuvarande klubb AZ förhandlat med den ryska storklubben i Amsterdam.

Förhandlingarna har gått smärtfritt och enligt Patrick Mörk är det i praktiken bara ett bakslag under dagens läkarundersökning som kan stoppa transfern.

Detaljer återstår

När det gäller de personliga villkoren i kontraktet, så är Patrick Mörk också förhoppningsfull.

– Vi har kommit ungefär lika långt där som klubbarna har kommit. Som jag ser det är det bara detaljer som återstår innan kontraktet skrivs under, säger han.

På söndag kommer Rasmus Elm och Patrick Mörk att flyga till Moskva för att på plats med CSKA:s klubbledning lösa de återstående detaljerna i det personliga kontraktet.

Klart på söndag

– Vår ambition är att vi ska sätta kontraktet på söndag eller senast i början på nästa vecka, så Rasmus kan koncentrera sig på fotbollen helt och hållet, säger Patrick Mörk.

Hur långt det kontrakt som i praktiken är färdighförhandlat och klart löper på är dock inget som Patrick Mörk vill prata om idag.

– Jag passar på den frågan. Vi ska först få hem de sista detaljerna och sedan kan jag berätta hur vi tänkt oss längden på kontraktet, säger han.

Väljer att sälja

Elm lämnade Kalmar FF för AZ Alkmaar 2009 och hans avtal med den holländska klubben sträckte sig fram till sommaren 2013.

Nu väljer AZ Alkmaar att sälja sin mittfältare för att inte riskera att inte få någonting nästa sommar när kontraktstiden gått ut.

Elm debuterade i det svenska a-landslaget i januari 2009 i landskampen mot USA som Sverige vann med 3-2 och han har sedan dess tillhört landslagstruppen.

Wernbloom redan i Moskva

Nu väntar spel i CSKA Moskva, som på senare år flyttat fram positionerna och hotat storlag som Inter och Sevilla i Champions League, och en återföreningen med landslagsspelaren och före detta klubbkompisen i AZ Alkmaar – Pontus Wernbloom.

– Det var också en sak som vi tyckte passade bra när vi tittade på detta alternativet. Pontus finns ju sedan tidgare i CSKA Moskva och det känns ju alltid bättre att ha någon man känner när man kommer till en ny klubb, säger Patrick Mörk.

Hemlig summa

På söndag väntas de sista detaljerna i kontraktet göras klara, men någon transfersumma lär inte bli officiell.

– Hur mycket CSKA betalar AZ för Rasmus eller vad Rasmus får av CSKA för att bli deras spelare är något jag väljer att inte kommentera, säger Patrick Mörk.

AZ Alkmaar kan dock räkna med en rejäl slant för den spelare som bland andra Manchester United och Liverpool visat intresse för. Andra klubbar som gnuggar händerna när kontraktet är undertecknat är Rasmus Elms moderklubb Johansfors och hans allsvenska klubb Kalmar FF.

Vilken klausul Kalmar FF har med AZ Alkmaar om en vidareförsäljning, Klubbchefen Svante Samuelsson har gjort sig oanträffbar och inte nåtts av Radiosportens frågor.

Så tjänar x-klubbarna

#text=5207601#Så fungerar solidaritetsersättningen.

Jubel i Johansfors

#text=5208104#Moderklubben får del av kakan – satsar på unga.

Fredrik Persson

Reporter | Radiosporten
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista