Anna Barkevall, vd för Kronocamping Böda Sand där man nu mäter dricksvattennivåerna en gång i timmen för att ha koll på läget. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.
Borgholm

Vattnet till norra Öland stryps

4:37 min

Vattenkrisen på norra delarna av Öland har gjort att Borgholms kommun delvis tvingas strypa vattentillförseln. Böda sands camping har fått akut brist på vatten. ”Det blir en spännande natt till” säger vd:n Anna Barkevall.– Vi har inte varit med om det här problemet tidigare, att det varit så akut, berättar Anna Barkevall som är vd för Kronocamping Böda Sand.

– Just nu är det extremt mycket gäster och turister på Öland vilket är ett angenämt problem.

Vädjar till campinggästerna

Campingen har via mejl och lappar försökt nå sina campinggäster och uppmanar dem att inte duscha länge eller diska under rinnande vatten.

– Vi har vidtagit åtgärder som att avgiftsbelägga duschandet vissa tider på dygnet för att minska belastningen på vatten och miljön. Vi kommer också att byta alla kranar på diskhoar i höst, så att det inte är möjligt att stå under rinnande vatten.

Vattnet stryps

Campingen vid Böda sand får färre antal kubikmeter vatten per timme från kommunen på grund av den rådande vattenbristen.

– Det är så små marginaler. Det räcker att vi får lite mindre vatten och att vi har lite fler besökare så blir det brist.

I går befann sig omkring 100 000 människor i det berörda området på norra Öland. Tankbilar kör i skytteltrafik för att avlasta vattennätet. Även Böda sands camping får hjälp av kommunen med en tankbil.

– Det blir en spännande natt till, säger Anna Barkevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista