Henrik Tvarnö, LO. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Kalmar län

LO: Fas 3 tar sommarjobb från unga

1:53 min

Antalet ungdomar som sommarjobbar har halverats jämfört med hur det såg ut för två år sedan, enligt Henrik Tvarnö som är ungdomsansvarig för LO-distriktet Sydost. Enligt honom uppger arbetsgivare att man lika gärna kan ta en person från Fas 3 och få betalt.

– Det första anledningen till att det blir såhär är att det inte finns någon anledning att anställa någon för att man kan lika gärna ta en från fas 3 och få betalt, både lönen betalt och betalt för att ha dem, säger Henrik Tvarnö.

-- Det andra är att det är väldigt många som pratar om att konkurrensen är otroligt stor så man har inte råd att ta in folk.

Många företag som Henrik Tvarnö har pratat med säger att de inte har råd att ta in sommarjobbare eftersom konkurrensen i handels- och restaurangbranschen är hård. Det finns också de som säger att de hellre skulle välja en i fas 3, den så kallade sysselsättningsfasen, än en sommarjobbare.

– Jag trodde inte att det skulle vara så men det är åtminstone vad arbetsgivarna själva säger. Jag har aldrig hört något liknande tidigare, att det är någon arbetsgivare som säger att man ersätter genom att ta folk på bidrag, säger Henrik Tvarnö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista