Bokhyllan tog eld. Det kunde gått illa, enligt räddningstjänsten. Foto: Lina E. Johansson/SR
Nybro

Risk för storbrand i familjehus inatt

Det började brinna i ett flerfamiljshus i Nybro under torsdagskvällen. Spridningsrisken var stor när en bokhylla tog eld på Platåvägen. Lägenheten rökfylldes, men pojken i familjen lyckades släcka elden innan rökdykare sattes in.

– Sonen upptäckte branden vid 19-tiden. Han var ensam hemma, medan resten av familjen var ute i närheten, säger Per Persson, vid räddningstjänsten i Nybro.

Risk för brand hos grannarna

Baksidan på bokhyllan brann igenom och elden började sprida sig till både vägg och dörrkarm. Spridningsrisken var stor, men pojken i familjen slängde vatten på hyllan och gick därifrån.

– Han stängde dörren och gjorde precis som man ska göra. Om han inte stängt dörren hade röken kunnat sprida sig till andra lägenheter.

Röken spred sig

Lägenheten var rökfylld när brandmännen kom till platsen.

– Det luktar mycket och vi har försökt ventilera bort röken. Vi har även satt in en maskin som tar bort röklukten.

Vet inte varför

Det började brinna i översta hyllan i bokhyllan. Men det är oklart varför.

– Det kan ha blivit något fel med elektroniken. Det låg fjärkontroller till radiostyrda bilar i hyllan. Vi hittade en tändare också. Men det är bara spekulationer.

Fick byta lägenhet

Bokhyllan flyttades ut på balkongen och familjen fick en tillfällig bostad under natten.

– Det luktar så illa i lägenheten. Familjens bostadsbolag fixade en lägenhet åt dem tillsvidare, säger Per Persson, vid räddningstjänsten i Nybro.

Och han tillägger:

– Om pojken inte hade släckt elden hade det kunnat gå riktigt illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista