Bäckebo

Flygplan tvingades nödlanda

Ett litet ultralätt flygplan nödlandade sydväst om Bäckebo kyrka utanför Nybro på fredagseftermiddagen. Trots motorhaveri lyckades piloten få ner planet, utan att någon av de båda i planet kom till skada.

– Vi är tacksamma för att det gått som det har gått, säger Per-Anders Bengtsson som var en av de två som befann sig i planet.

Det ultralätta flygplanet startade från Borglanda vid Borgholm och skulle flyga till Borås via Växjö, men under färden fick man en störning i motorn och en nödlandning blev enda utvägen.

Klarade sig förbi kraftledning

Piloten lyckades få ner planet precis efter en kraftledning, men planet hade för hög fart för att kunna stanna på fältet. Flygplanet fortsatte istället över en grusväg, genom taggtrådar och mellan två björkar. Omkring 40 meter in på nästa åker slutade färden.

Planet blev ganska illa tilltygat främst undertill, men ingen av de två personer som befann sig i planet blev skadade.

"Fick ingen respons"

– Vi hade kontakt med tornet i Kalmar och vi drabbades av ett motorbortfall, berättar Per-Anders Bengtsson.

– Vi genomgick de proceduerer man ska, som att försöka starta motorn igen och genomförde ett antal åtgärder, men fick ingen respons och började leta efter ett lämpligt fält att landa på. Vi klarade oss bra men planet är i sämre skick.