Kalmar

Stort tryck på länets hotell

1:35 min

Turistbyråerna har haft bekymmer med att hitta tak över huvudet för alla turister den senaste veckan. När solen och värmen har hittat hit har även allt fler besökare gjort det, och trycket på rum och stugor är stort nu.

Lotta Engelholm, bokningsansvarig på Ölands Turistbyrå berättar om vad hon får för önskemål från turister hon träffar:

– Ja, de vill ha något hotell i Borgholm, med dusch och WC på rummet. Och de är mycket förvånade över att vi inte kan hjälpa dem, många vill vara i Borgholm, det händer saker på slottsruinen och på Strand, då gäller det att hitta något så nära som möjligt men ibland hamnar de på södra Öland, det finns inget närmare, och då får de acceptera det, säger hon till P4 Kalmar.

Svårt på Öland

Under veckan har det varit mycket svårt för turister på Öland, i Kalmar och i Västervik att få tag i boende som uppfyller alla önskemål. Man vill bland annat bo centralt och gärna med dusch och toalett på rummet. Det är en trend som blivit allt starkare de senaste åren, samtidigt som turisterna blir mer impulsiva och planerar mindre.

Beskrivningen stämmer in på Göran Karlsson och Maud Nystrandh från Vänersborg, som faktiskt lyckades få tag i ett rum i centrala Borgholm idag.

– Det blir kanon för oss, vi vill komma till Borgholm och titta runt, säger Göran.

Ni kunde inte välja och vraka så mycket, utan fick ta det som fanns?

– Vi ville väl inte välja och vraka heller, skrattar Maud och säger att det är helt okej att bo på ett enkelt boende.

Vad ska ni göra i Borgholm?

– Det blir att gå runt och titta lite, eventuellt bada lite på eftermiddagen, och äta på en fin restaurang, avslutar Göran Karlsson.