1 av 3
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
Kalmar län

Nu är det fullt på hundpensionaten

1:30 min

Nu under semestertider är trycket högt på många hundpensionat i Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Östergötlands län. Många är fullbelagda eftersom husse och matte tagit semester och lämnat sin hund.

Enligt en hundpensionatsägare i Östergötland så är det vanligt att hundägare är ute för sent med att få en plats åt sin hund. Det kan ibland handla om att samtalet kommer dagen innan semestern.

Det gör att hundpensionaten ibland får tacka nej eftersom det finns begränsningar med platser. Det är samtidigt vanligt att hundpensionaten har god kontakt med varandra och hjälps åt när det ena är fullbelagt.

Viktig familjemedlem

Joy Åkesson som driver hundpensionatet i Förlösa sedan 21 år tillbaka tycker att det fortfarande är lika roligt med hundar. Hon har märkt av att hundarna får allt mer uppmärksammet i samhället i dag och att det har blivit en viktig familjemedlem, inte bara ett sällskapsdjur.

– Sommaren är den längsta högsäsongen, berättar hon.

Hur länge lämnar folk sin hund?

– Under sommartiden är det ofta en eller två veckor.

Fakta: Hundpensionat

Att ha sin hund på ett hundpensionat kan kosta allt mellan 150 och 500 kronor per dygn. Mycket beror på hur bemanningen ser ut på plats när det handlar om kostnadsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista