1 av 4
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
2 av 4
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
3 av 4
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
4 av 4
Foto: Janerik Henriksson /Scanpix
Fotboll

Succéinhopp av Kosse och oavgjort mot Japan

3:36 min

De svenska fotbollsdamerna har fått en bra start på OS i London. Segern mot Sydafrika följdes upp av 0-0 mot regerande världsmästarna Japan. Vimmerbytjejen Kosovare Asllani gjorde ett mycket starkt inhopp i andra halvlek.

- Nu ser jag Sverige som en medaljkandidat, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson efter matchen.

Sverige är fortfarande obesegrade i OS damfotbollsturnering. Segern mot Sydafrika följdes upp med en stark poäng mot de regerande världsmästarna Japan efter att matchen slutat 0–0.

Japan var det klart bättre laget genom hela matchen och radade upp chanser. Men många av avsluten hamnade rakt på den svenska målvakten Hedvig Lindahl

Ännu fler möjligheter avvärjdes av Sara Thunebro innan de hann bli riktigt farliga.

Thunebro var tillsammans med inhoppande Kosovare Asllani Sveriges bästa spelare och ju längre matchen gick desto mer blev det Sverige, genom just dessa två och även Lotta Schelin, som var framme och jagade segermål.

Richard Henriksson gav överbetyg till Lindahl, Thunebro och Asllani.

Som närmast kom det svenska laget en straffsituation, där den mexikanska huvuddomaren borde ha blåst straff för hands på en japansk försvarare.

Men matchen slutade 0–0.

- Det finns ändå mer att ta av i laget, säger Richard Henriksson.

När Asllani klev in så fick Sveriges kontringsspel en annan dimension, och 22-åringen visade att hon vill in i Dennerbys startelva.

– Jag har nog aldrig varit i bättre form och jag känner mig riktigt pigg i kroppen. Men nu är som sagt läget som det är och då får jag göra det bästa av minuterna jag får.

Hur ser du på nästa match mot Kanada, och chansen att knipa en plats i startelvan där?

– Jag känner att jag gjort det jag kunnat i båda matcherna och på varenda träning. jag känner mig superbra form men sen är det inte upp till mig. Men det är klart jag vill spela, säger Asllani.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista